Bloggskrift 1

”Du är inte dig själv på nätet. Nu håller säkert inte alla med, men låt mig förklara. Alltid när du publicerar något, på sociala media, en blogg ,eller var som helst, förmedlar du en bild. Vad du publicerar och vad du låter bli gör att dina läsare får en viss bild av dig som skribent och person.”

Det här är inledningen till den första uppgiften i ”Bloggskrift-kursen” jag deltar i.

Vem är jag?

Jag leker med tanken att börja en ny blogg, under annat namn och med annat tema till exempel:

”Djurvän”:
-Alltså jag hade en gång en hamster och det var inge rolit för den bara sov på dagen och på natten sprang den runt runt runt i hjulet i buren och jag kunde int sova och mamma sa att jag måst städa buren själv och de va int heller rolit så när den dog så grät jag bara lite!

”Polyanna”:
– Jaa, tänk så uunderbart det var igår. Jag gick till butiken och ALLA var så snälla och glada och jag köpte broilerbröst och äppel till middag.
Just när jag höll på med middagen så ringde mina gäster och sade att de nog inte orkar komma i kväll. Och det gör INGENTING för jag äter så gärna ensam och dessutom har jag utrymme i frysen:):):)
Ja, broilern var ju litet gammal och det var ju också liksom bra för egentligen vill jag vara vegetarian.
Äppelpajen blev bara litet bränd och det var bra för då fick fåglarna OCKSÅ något gott till kvällsmat.
Oj vad jag är glad idag! Igen!

”Va´fan”:
– Julen! Det är bara november och jag är utled på julen. Stockmann spelar ”White Christmas” för oss , där vi står och väljer bland Halloween-pumporna. Vad är det för ett jädrans fjant? Och Lucia? Kandidater hit och kandidater dit och idag ett helt uppslag i tidningen om hurudant hår Finlands Lucia har haft – vem är intresserad av det?
Här är ännu en Hbl-höjdare: ”Köp uppiffad wc-stol”. På vilket sätt uppiffad? Tvättad kanske gudbevars? Dekorerad? Förgylld?
Finns det ingenting vettigt att skriva om? – Ja, du undrar alltså vad jag skulle vilja läsa om? Hur ska jag veta det? Men nu skriver de bara skit och dravel!

Hmmmm…. jag tror det är bäst att jag bara är mig själv, litet av alla tre. Liksom:)

Advertisements

6 kommentarer

Filed under Funderingar

6 responses to “Bloggskrift 1

 1. Sussi Belfrage

  Hola! Jag tror oxo att det är bäst att du är dig själv. Vi är ju många som ”orkat” följa med din blogg i några år redan 😎. Men exemplen var ju beskrivande o roliga. Kram från 🇪🇸☀️

  • Tack för det kära Susanam! Hur har du det där i värmen? Här blåser århundradets storm och det är festligt värre.
   Känner mig positivt urblåst efter en lång promenad längs stränderna.
   Ses om ett par veckor,
   kram

   • Hej igen! Måste ännu kommentera här på din egen blogg. Jag tyckte också att dina exempel var toppen – allesammans var väldigt komiska, men tragiska på samma gång. Du tolkade olyckliga människor som försöker gömma sin litenhet genom att varken vara sanna mot sig själva eller sina läsare. Själv hade jag kört totalt fast med uppgiften och jag tyckte därför att du klarade den galant! H. Eva

 2. Dina exempel är helt underbara! Mycket komik och ironi i dom, och även om du kommer fram till att du vill vara dig själv, så kan du definitivt hantera olika röster. Du verkar se vad som utgör en röst, att det inte bara handlar om innehåll utan även tonläge och rytm. Ibland behöver man se något övertydligt hos någon annan för att se vilka signaler man själv sänder ut.
  Du har själv bloggat under en längre tid. Hur upplever du att du som skribent har förändrats under den tiden? tror du dina läsare har en annan bild av dig nu än de hade då?

  /Johanna

  • Tack för kommentaren,
   har faktiskt inte funderat över huruvida jag har förändrats… hoppas att mina inlägg blir tydligare och mer kraftfulla i och med att jag börjar fundera på olika stilar och vad de förmedlar. Jag går samtidigt en skrivarkurs på Axxell och har där lärt mig en hel del. Övningarna och kommentarerna vi får här känns värdefulla!

 3. Hej Viviann! Det var kul att läsa dina funderingar och dina exempel visar att du har förstått vad det var vi var ute efter i den här uppgiften – att prova på att använda sig av en annan röst än den man är van vid. Som du säger så har vi ju alla många olika röster i oss och oberoende av om vi reflekterar kring det eller inte, skapar vi en bild av oss själva som vi visar för omgivningen, ett ”brand” om du så vill. Det blir bara ännu mer tydligt med bloggar och sociala medier, framför allt facebook. Är du den som bara skriver om när nåt bra har hänt dig, en som berättar om varje lunch och toabesök, eller en som bara skriver när du är arg/irriterad? Till och med om man inte skriver på facebook blir man stämplad som ”facebookstalker” (en sån som bara läser vad andra skriver men aldrig själv skriver), eller ”den som inte har facebook” vilket särskilt bland yngre människor också är ett ställningstagande. Hur man än gör har man alltså en relation till det.
  Många bloggare gör också medvetna val när de väljer vad de ska skriva – framför allt sådana som strävar mot att bli kändisbloggare, eller att helt enkelt få många besökare. Det kan handla om att provocera genom att överdriva sina politiska åsikter, men det kan lika ofta handla om att fokusera på den ytliga delen i av sig själv, eller att bli lite mer ”dum blondin” än man annars är. Det är sånt som lockar folk att läsa. De flesta bloggare reflekterar dock inte nämnvärt över jag-rösten, men trots det är ditt bloggjag aldrig samma som det ”riktiga” jaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s