Leucania nebulosa, bloggskrift 2

Uppgift nr.2 : vi ska gå in på http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:Slumpsida, och låta oss inspireras av den sida som kommer upp. Jag fick ”Leucania nebulosa,en sida om nattflyn.

120px-Leucania_obsoleta_FvL

Insekter och småkryp fascinerar mig, de är så otroligt vackra när man tittar närmare på dem.
På somrarna har jag massor av nattfjärilar på landet, de lyckas ta sig in mellan dubbla fönster och det är ett sjå med att rädda livet på dem alla. Fogliga är de – eller kanske ljusblinda – för de låter sig enkelt fångas.
Nu när vi blivit presenterade för varandra kan jag säga: ”God morgon Leucania nebulosa, nu är det tid för dig att komma ut i rabatten”, innan jag kupar händerna runt fjärilen, bär ut den och låter den landa på en blomma.

Varför finns det nattflyn? Finns de till av pur glädje över att finnas till? Är det så med alla djurarter att de är för att de är?
Sen kom människan och klassificerade och organiserade och bestämde vem som är god eller nyttig eller rolig att jaga och ha som trofé.
Jag har sett samlarlådor med färggranna fjärilar och hoppas att nattfjärilens blygsamma klädnad gör den mindre intressant för samlare.

Jag kommer att tänka på en artikel om barn i koncentrationsläger.
Dr. Elizabeth Kubler-Ross som besökte koncentrationslägret i Maidenek år 1946 berättar att väggarna i barnens barracker var fyllda av inristade fjärilar.
Barnen visste att de skulle dö och lämnade ett meddelande om hopp – deras kroppar blev förintade men fjärilarna representerade deras odödliga själar, som levde vidare i en annan form.

Du kan läsa mer här:

http://spiritofbutterflies.com/butterflies-and-the-holocaust/

Advertisements

4 kommentarer

Filed under Funderingar

4 responses to “Leucania nebulosa, bloggskrift 2

  1. Intressant att du också funderade om kategorisering och klassificering 🙂 Jag kände en darrning inombords när jag läste om barnen och fjärilarna. Det är så gripande! Kommer att tänka på ett av de vackraste ord jag känner till; metamorfos.

  2. Du visade en annan dimension av fjärilarna för mig- att de inte enbart är vackra att se på utan även kan fungera som tröst. Jag kom att tänka på ordet ”sorglös” och funderar om det var den barnen såg i dem… Hemskt…

  3. Hej! Intressant grepp om uppgiften, det blir lite mer fri association och känns också som ett ganska typiskt ”blogginlägg” (vad nu sen det betyder…).
    Historien om barnen i koncentrationsläger var både sorlig och vacker. Just nu känns den mycket som en parentes i din text – kunde den få lite mera utrymme? Jag tänker att man kanske kunde börja med den historien, och sedan gå över till dina egna erfarenheter av insekter. Kanske har du någon egen historia där fjärilen eller en insekt kunde symbolisera hopp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s