Fantastisk utställning

Såg den här utställningen igår – den är helt otrolig
OCH

den kräver en guide för att man ska förstå vad hon eftersträvar.
Rekommenderar!!!

EG_Pomp-Bang_2003_det1_350

Ellen Gallagher: Pomp-Bang (det), 2003. Collection Museum of Contemporary Art Chicago, Joseph and Jory Shapiro Fund by exchange and restricted gift of Sara Szold, 2004.19. ©Ellen Gallagher

Ellen Gallagher: AxME 28.9.2013 – 26.1.2014

Sara Hildénin taidemuseossa avautuu 28.9.2013 afrikkalaisamerikkalaisen kuvataiteilijan Ellen Gallagherin näyttely AxME. Ellen Gallagher (s. 1965) asuu New Yorkissa ja Rotterdamissa. Näyttely koostuu maalauksista, laveerauksista ja paperileikkaustekniikalla valmistetuista teoksista. Gallagherin aihepiiriä ovat Amerikan afrikkalaisperäisen väestön vaikea menneisyys, populaarikulttuuri, muoti, tavat ja puhekielen erityisyys.

Monet Gallagherin teoksista ovat sarjallisia, teosten kuvakielessä toistuvat tietyt teemat, kuten vanhoista aikakauslehdistä leikatut 60-luvun peruukkimallit, mielikuvitukselliset merieliöt, liioitellut silmät ja huulet. Ellen Gallagher tuli tunnetuksi verkkomaisesti rakentuvista maalauksista, joiden kuvallinen symboliikka avautuu vasta lähemmässä tarkastelussa. Myöhemmät teokset ovat saaneet vaikutteita useista lähteistä kuten 1900-luvun alun afrikkalaisamerikkalaisesta taiteesta ja musiikista, science fictionista ja Herman Melvillen romaaneista. Myös musiikilla on roolinsa Ellen Gallagherin taiteessa, useissa teoksissa on viittauksia jazz- ja funkmuusikoihin kuten Sun Rahan ja George Clintoniin.

Ellen Gallagherin työskentelytapa on fyysinen vaikka hän usein käsitteleekin hyvin hauraita materiaaleja kuten kaunokirjoituspaperiarkkeja tai sanomalehden sivuja. Hänen työkalunsa on terävä kirurginveitsi, ja sillä hän leikkaa ja muotoilee niin paperia, muovailuvahaa, hiusvoidetta kuin muitakin jäykkiä ja muovailtavia materiaaleja. Kerroksellisuus, kekseliäs materiaalinkäyttö ja moniulotteinen struktuuri ovat Gallagherin taiteelle tyypillisiä. Näyttelyn leikillinen nimi AxME viittaa Yhdysvaltain mustan väestön puhekieleen ja historiaan ja kytkeytyy kiinnostavalla tavalla graafiseen muotoon ja merkitykseen.

Esillä olevat teokset on saatu lainaksi Tate Modernin kokoelmasta ja muista eurooppalaisista ja amerikkalaisista instituutiosta sekä yksityiskokoelmista. Näyttelyn on koonnut Lontoon Tate Modern museo läheisessä yhteistyössä taiteilijan kanssa. Näyttely siirtyy Lontoosta Sara Hildénin taidemuseoon Tampereelle ja edelleen Haus der Kunstiin Müncheniin. Kaikki kolme näytteilleasettajaa ovat yhdessä Gallagherin kanssa muokanneet näyttelyä omiin tiloihinsa sopivaksi.

Pääsyliput:
8 € aikuiset
6 € eläkeläiset ja ryhmät (väh. 10 hlöä)
4 € työttömät, opiskelijat
3 € lapset (7-16 v.)
14 € perhelippu (2 aik. ja lapset)

Opastus 46 €. Varaukset museon keskuksesta virka-aikana
p. 03 5654 3500 tai sara.hilden@tampere.fi

Advertisements

Lämna en kommentar

Filed under Konst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s